CategoriesOnze kruiden en specerijen

De Midden-Oosterse keuken valt en staat met deze kruiden en specerijen

Heb jij deze ingrediënten al in huis?

De favoriet in onze keuken: Pul Biber

Deze mild pittige pepervlokken zijn een traditionele smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken. Het geeft gerechten pit maar is niet overdreven heet. Pul biber heeft een mooie kleur en is daarom ook geweldig als garnering van gerechten, Turkse pizza en salades. In de traditionele keuken gaat pul biber in stoofschotels, marinades of door labneh & hummus. 

Staat Sumak tussen jouw kruidenverzameling?
Dit zal niet de nummer één zijn die op de boodschappenlijst staat maar onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken. Sumak is een rode poeder afkomstig van gedroogde en vermalen bessen. Het heeft een heerlijk frisse citrusachtige smaak. Heel bruikbaar in de keuken door zijn toegankelijke smaak. Vergelijk het een beetje met citroensap wat een frisse ondertoon geeft aan gerechten. Ottolenghi is fan van deze kruid en voegt het in zijn kookboeken ook graag toe aan diverse recepten. 

Het groene specerijenmengsel uit het Midden-Oosten; Za’atar

Dit mengsel van tijm, sesamzaad en sumak is ook weer zo’n typische onmisbare smaakmaker. Niet voor niets eén van Ottolenghi’s 1o ingrediënten uit het kookboek Simpel waarvan hij vindt dat deze in het kruidenkast thuis hoort. Ga je borrelen? Maak een kruidenolie van olijfolie en za’atar, maak een boterplank en garneer met za’atar of garneer je hummus of labneh ermee. Deze zomer de smaakmaker bij de bbq door groenten, vlees en vis te bestrijken met het mengsel. 

Nootmuskaat, kruidnagel en kaneel en dat in één kruid: Piment
Piment heeft een hele authentieke eigen smaak. Geweldig om in kruidenmengsel of marinades te gebruiken of voeg toe aan een stoofpotje. Maar let op!, niet teveel want het kan snel overheersen. 

Perzië staat bekend om het gebruik van Saffraan
Saffraan is de stamper van een soort krokusbloem. De saffraan is bij ons te koop in de vorm van draadjes. Saffraan geeft een enorme aroma aan gerechten en geeft een mooie gele kleur.